Sladký a energiu dodávajúci kryštálový cukor

Kryštálový cukor predstavuje dôležitú súčasť našej domácnosti. Nedokázali by sme bez neho napiecť niečo sladké svojim najbližším, navariť, zavárať či vyrábať sladké džemy. Aj keď sa mnohí cukru vyhýbajú, v poličke ho má každý z nás. Bez neho by naša domácnosť jednoducho nedokázala fungovať. A práve zaváranie či príprava džemov a marmelád je to, čomu sa budeme v nasledovnom texte venovať.

cukr

Kryštálový cukor a zaváranie

Kryštálový cukor tvorí dôležitú súčasť zaváranín. Zaváranie je činnosť, ktorej sa mnoho ľudí obáva, avšak je skutočne jednoduchá. Je potrebné sa však dôkladne pripraviť. Existujú pomôcky, bez ktorých by sme zaváranie tak ľahko nezvládli. Pred samotným začiatkom je dôležité poháre, do ktorých budeme zavárať dôkladne prepláchnuť čistou, horúcou vodou. Na čistenie určite nepoužívajte saponát, pretože aj jeho malý zvyšok môže spôsobiť zrednutie zaváraniny. Dezinfekcia zaváraninových viečok je tiež dôležitá – viečka na poháre povarte v nádobe s vodou minimálne 5 minút. Ak máme pohár a viečka na poháre nachystané, zhromaždite si potrebné pomôcky. Medzi pomôcky, ktoré pri zaváraní určite budete potrebovať patrí niekoľko misiek, ostrý nôž, kuchynská doska, veľký hrniec (nerezový), odmerka, naberačka malá a veľká, lievik na plnenie pohárov a sito. Zavárať je možné prakticky z akéhokoľvek ovocia. Je však dôležité, aby počas zavárania nebolo použité hnilé alebo plesnivé ovocie. Zavárať je možné dvoma základnými spôsobmi. Tým prvým je pocukrovanie ovocia, ktoré necháme odstáť aspoň na 24 hodín. Ovocie nám pustí štavu. Druhým spôsobom je, že najskôr povaríme ovocie približne 30 minút a potom doň pridáme kryštálový cukor. Pri výrobe džemu či zaváranín je možné použiť akékoľvek sladilo. Je len a len na vás, či použijeme kryštálový cukor, bio cukor alebo med. Je však veľmi dôležité dodržať správny pomer medzi ovocím, použitým cukrom a kyselinou. Odporúčané pomery sú 2:1 (ovocie versus kryštálový cukor). Množstvo použitého cukru tiež závisí aj od toho, ako sladké je ovocie. Čo sa týka kyseliny citrónovej alebo citrónovej šťavy, aj tie sú pri zaváraní veľmi dôležité. Citrón pomáha regulovať kyslosť, zabraňuje plesniveniu ovocia či tomu, aby stratilo svoju povestnú sýtu farbu. Odporúčaná dávka je približne 5 gramov na 1 kilogram ovocia.

krystalový cukr

Dôležitosť kryštálového cukru pri zaváraní

Kryštálový cukor je skutočne dôležitý. Oveľa dôležitejšie však je, aby bolo použité optimálne množstvo cukru. Ani príliš veľa, ani príliš málo cukru sa neodporúča. Ak aj vás táto problematika zaujala, navštívte stránku www.korunnycukor.sk, kde nájdete nielen množstvo zaujímavých informácií, ale aj pestrú ponuku kryštálových cukrov.